fredag, oktober 26, 2012

Bra besked om vinster i välfärden

I dag har socialdemokratiska partistyrelsen satt ner foten om vinster i välfärden och jag tycker dom har gjort kloka ställningstaganden.- Hårdare kvalitetskrav. Privata utförare ska inte kunna göra stora vinster på att inte ha tillräckligt med lärare och undersköterskor.- Lika starkt meddelarskydd i privat sektor som i offentlig om verksamheten är skattefinansierad.- Valfritt för kommuner att tillämpa lagen om valfrihet.Hårdare krav på vilka som får driva välfärdsverksamhet.Välfärdsföretag ska betala skatt i Sverige.- Skolpengen ska styras av elevernas behov, och ersättningen inom vården av vårdtyngd. Eftersom det är kommunerna som står med det yttersta ansvaret att erbjuda välfärd, om de privata alternativen på området skulle lägga ner, ska kommunerna också kompenseras för detta ansvar..Det ska vara möjligt för kommuner att rikta upphandlingar och valfrihetssystem inom välfärden till enbart privata, kooperativa och ideella aktörer som inte drivs i vinstsyfte.- Tack vare den svenska offentlighetsprincipen har missförhållanden inom den offentliga välfärden upptäckts och debatterats. Vi vill nu ställa motsvarande krav på de privata aktörer som verkar inom den skattefinansierade välfärden. Därtill ska varje enskild skola, vårdcentral och motsvarande tydligt redovisa sin ekonomi. 

Med dessa besked om hårdare krav på nationell lagstiftning men ändå möjligheter kvar för de enskilda att välja ser jag att vi kan enas inom Socialdemokraterna och få ägna oss åt andra stora framtidsutmaningar för jobben, skolan och vården på partikongressen i april.

-----
Hade tid att springa milspåret på Björnön. Så höstvackert det var därute idag. Men hua vad uppförsbackarna var jobbiga. Det var ett tag sen sist jag sprang där...

Inga kommentarer: