lördag, oktober 20, 2012

Prioriterade personer

Hade en sådan väldigt bra pryodag i torsdags på Fyren 2, ett korttidsboende för somatiskt sjuka.  Dit kommer de allra svårast sjuka äldre. De med många olika sjukdomar, de flesta från lasarettet,som är som det heter "färdigbehandlade" men långt i från så friska så att de klarar att åka hem.
Till Fyren 2 kommer de som drabbats av stroke, eller har brutit sig, är svårt cancersjuka och inte har långt kvar. De kan vara för dåliga för att klara av rehabilitering, eller väntar på att deras hem ska bostadsanpassas för rullstol.
Tre personer i torsdags var där för palliativ vård, det vill säga vård i livets slutskede. Svårt cancersjuka människor som inte får vara kvar på onkologen på sjukhuset eftersom de inte kan göra något mer för dem. De skulle ju kunna få komma till landstingets palliativa enhet på Gryta, men där finns inte heller tillräckligt med platser.
Det är sådant tryck och efterfrågan så att en plats på Fyren 2 står aldrig tom. Så snart en skrivs ut kommer nästa in. Finns inga platser på korttids kan svårt sjuka människor istället få åka från lasarettet till sitt eget hem med massor av hemtjänst. Något som kostar mer för kommunen och kan kännas mer otryggt för den äldre.
För fyra år sedan var det inte så här. Då sades det att det var ett överskott på korttidsplatser och alliansen som styrde då avvecklade platser. Alldeles för många. Vi socialdemokraterna och  vänsterpartister, som då var i opposition, reserverade oss mot beslutet. Och nu har vi en ohållbar situation.
Tillsammans med landstinget skulle vi behöva inrätta fler korttidsplatser för de allra svårast sjuka äldre. Det pågår samtal med landstinget på tjänstemannanivå och jag hoppas att de ska leda till en förändring

I längden kommer vi bli tvungna att prioritera mer. Till exempel om vi ska använda skattebetalarnas pengar till att subventionera parkeringar och bygga bredare bilvägar eller om vi ska låta dem gå till att klara av att ge alla sjuka som behöver ett värdigt omhändertagande.
----
Och lika viktigt som det är att ta hand om äldre på ett värdigt sätt är att ge barn och ungdomar goda uppväxtvillkor. Till exempel att se till att de rör på sig och rör sig där det finns andra människor.
Om detta skriver jag bland annat i en debattartikel i vlt i dag om Skejtparken som vi rödgröna vill bygga i Lögarängsparken.

----
Tog en tur på rullskidorna runt Hökåsen i förmiddags. Kändes mycket bättre än för en vecka sedan, då det var vingligt värre. Innan dess har jag nog inte stått på dom på två år. Lyckades korta tiden med 15 minuter (eftersom jag vågade lita på att jag skulle klara de små nedförsbackarna och inte behövde ta av mig skidorna och gå...)
Sen tog nioåringen och jag bussen ner till Västerås city och shoppade loss. Så smidigt att ta bussen. Och detta fastän vi ännu inte har haft premiär på den nya busstrafiken (Smartkoll 18 augusti).
  Fattar inte hur nån ens ids att ta bilen till centrum.

Inga kommentarer: